Polerka stołowa w kilku słowach

Polerka stołowa

Polerka stołowa to urządzenie służące do polerowania powierzchni, zwłaszcza elementów metalowych, takich jak obrabiane części maszyn, narzędzia, elementy samochodowe, itp. Urządzenie składa się z silnika, obudowy i z wału z wirującą tarczą. Przemysłowe wersje posiadają zwykle stopę przygotowaną do pracy na stojąco lub siedząco.

W polerce stołowej najczęściej używa się dysków polerskich, które osadza się na stalowym wale. Dyski te produkuje się z różnych rodzajów materiałów polerskich, takich jak tkaniny, filce, flanele, płótna brezentowe. W zależności od rodzaju materiału obrabianego i efektu, który chcemy uzyskać należy wybrać odpowiedni materiał. Po włączeniu urządzenia, tarcza zaczyna się obracać, a elementy obrabiane są przesuwane są na jej obwodzie, zwykle w zakresie ok. 10cm, co powoduje obróbkę powierzchni elementów.

Polerka stołowa może być wyposażona w dodatkowe elementy, takie jak systemy odciągów pyłów lub filtrów, które pomagają w utrzymaniu czystości i zminimalizowaniu ryzyka zanieczyszczenia otoczenia oraz zdrowia pracowników. Dobrej jakości polerka posiada też dwa zakresy prędkości roboczej lub płynną regulację obrotów poprzez falownik.

Zaletami polerki stołowej są:

  • Możliwość uzyskania wysokiej jakości powierzchni o różnych stopniach gładkości
  • Możliwość obróbki elementów o różnych kształtach, dzięki zastosowaniu różnych dysków polerskich
  • Wysoka wydajność obróbki, co umożliwia szybkie uzyskanie pożądanego efektu końcowego
  • Niskie koszty utrzymania, w porównaniu do innych metod obróbki powierzchni.
  • Szybkie przezbrojenie maszyny na obróbkę elementów z innych materiałów
  • Stosunkowo niskie koszty inwestycyjne
  • Uatrakcyjnienie produkcji poprzez możliwość spolerowania detali handlowych
  • Długa i bezawaryjna praca, modeli przemysłowych, dzięki obecności dobrej jakości łożysk zamkniętych w pyłoszczelnych obudowach

Wybór odpowiedniej polerki determinuje geometria detalu, wydajność czy też wymagana tarcza polerska.

Wady polerki stołowej obejmują:

  • Potencjalne ryzyko wypadków związanych z korzystaniem z urządzenia, zwłaszcza przy nieostrożnym obchodzeniu się z narzędziami polerskimi, wskazane odpowiednie przeszkolenie operatora
  • Konieczność stosowania zabezpieczeń i ochrony przed pyłami i zanieczyszczeniami, które zazwyczaj mogą szkodzić zdrowiu pracowników, zalecane szczególnie przy pracy ciągłej
  • Konieczność regularnego czyszczenia, aby zapewnić jego prawidłowe działanie i długą żywotność
Udostępnij