Jak szlifować metale?

Jak szlifować metale?


Szlifowanie metali to proces mechanicznego usuwania warstw zewnętrznych z
powierzchni metalowych, przy użyciu narzędzi szlifierskich, takich jak szlifierki kątowe,
stołowe, szlifierki pasowe, precyzyjne, bezkłowe itp. Wykorzystuje się w nich narzędzia takie jakie
papier ścierny, tarcze szlifierskie, tarcze włókninowe, tarcze ceramiczne, pasy
bezkońcowe
, taśmy włóknikowe.


Oto kilka kroków, które należy wykonać podczas szlifowania metali:

  1. Przygotowanie powierzchni – przed rozpoczęciem szlifowania upewnij się, że
    powierzchnia metalu jest wolna od zanieczyszczeń, takich jak farba, luźna rdza, pył oraz
    oleje. Materiał powiem dać się łatwo złapać lub zamocować w uchwycie lub na
    maszynie. Oczywiście można szlifować materiały pokryte zendrą lub rdzą o ile taki jest
    cel obróbki.
  2. Wybór narzędzi szlifierskich – wybierz narzędzie szlifierskie, które najlepiej nadaje
    się do materiału, który chcesz szlifować. Dostępne są różne typy papierów czy tarcz o
    różnych ziarnach ściernych i gradacjach. Mogą to być korund, cyrkon, diament lub też
    mieszanki. Ważnym jest również kształt narzędzia, gdzie w przypadku bardziej
    precyzyjnych prac wskazane stosowane jest narzędzi trzpieniowych. Stosowane tych
    samych materiałów do stali nierdzewnej i czarnej jest niezalecane w uwagi na możliwość
    zanieczyszczenia nierdzewki.
  3. Zabezpieczenie (BHP) – przed przystąpieniem do szlifowania należy zapewnić
    odpowiednie zabezpieczenie, takie jak okulary ochronne, rękawice i maskę
    przeciwpyłową. Można również w przypadku szlifowania manualnego prowadzić prace
    na specjalnych stołach odciągowych. Jeśli to możliwe pracuj na szlifierkach
    wyposażonych w odciągi pyłów. W przypadku pracy z aluminium, ważna jest dodatkowa
    profilaktyka przeciwwybuchowa.
  4. Przytrzymanie narzędzia lub szlifowanego detalu – przytrzymaj narzędzie szlifierskie
    w ręku w taki sposób, aby umożliwić swobodne poruszanie się wzdłuż powierzchni
    metalu. Utrzymuj ruch wzdłużny, a nie poprzeczny, aby uniknąć powstawania
    zarysowań. W przypadku pracy detalem na maszynie stacjonarnej zwróć uwagę aby w
    razie upuszczenia nie doprowadził do uszkodzenia ciała poprzez nadaną mu przez np.
    pas bezkońcowy prędkość.
  5. Wymiana narzędzi szlifierskich – jeśli narzędzie szlifierskie zaczyna się zużywać,
    należy je wymienić, aby uniknąć powstawania zadziorów na powierzchni metalu, czy też
    uniknąć wydłużenia czasu cyklu.
  6. Czyszczenie powierzchni – po zakończeniu szlifowania należy dokładnie oczyścić
    powierzchnię metalu z pyłu i zanieczyszczeń. Ma to znaczenie dla kojonych procesów
    obróbki przewidzianych dla danego produktu.
    Szlifowanie metali może być trudne i wymagające, szczególnie jeśli chodzi o trudne do
    osiągnięcia obszary lub bardzo twarde metale. Dlatego ważne jest, aby zachować
    ostrożność i stosować odpowiednie narzędzia, aby uniknąć uszkodzenia powierzchni
    metalu.
Udostępnij